Európai Minőségbiztosítási Rendszer

AZ EURÓPAI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZER

A DOP (OEM) és IGP (OFJ) termékek az európai agrárélelmiszeripari termelés csúcsát jelentik és minden egyes termék egy meghatározott területre jellemző emberi és természeti tényezők kombinációjának gyümölcse.
Éppen ezért az Európai Unió pontos szabályokat ír elő megóvásuk érdekében, megfelelő minőségellenőrzési rendszer kidolgozásával, a fogyasztók jóhiszeműségének védelme és a termelők konkrét, a sajátos jellemzőkkel rendelkező termékek megkülönböztetését és népszerűsítését szolgáló eszközökkel történő ellátása érdekében, valamint a tisztességtelen gyakorlattal szembeni védelemért.

DSC2086

Az 1151/2012/EK rendelet (5.cikk) pontosan meghatározza a DOP és IGP mozaikszavak jelentését, pontosítva, hogy:
• a DOP (Oltalom alatt álló eredetmegjelölés - OEM) eredetmegjelölés egy meghatározott helyről, régióból vagy országból származó terméket jelöl, amelynek minősége vagy jellemzői alapvetően vagy kizárólag egy adott földrajzi környezetnek és az ahhoz kapcsolódó természeti (nyersanyagok, környezeti jellemzők, lokalizáció) és emberi (hagyományos és kézműves előállítás) tényezőknek köszönhetők, és amely előállításának valamennyi szakasza a meghatározott földrajzi területen történik, a termelési szabályzatban meghatározott szigorú gyártási szabályok betartásával.
• az IGP (Oltalom alatt álló földrajzi jelzés - OFJ) földrajzi jelölés egy meghatározott helyről, régióból vagy országból származó terméket jelöl, amelynek valamely tulajdonsága, hírneve vagy más jellemzője alapvetően földrajzi eredetének tulajdonítható, előállításának legalább egy szakasza a meghatározott földrajzi területen történik.
Csak azok a termékek pályázhatnak a vágyott közösségi elismerés megszerzésére és megtartására, valamint az ezzel járó DOP és IGP termékek európai nyilvántartásába történő felvételre, amelyek bizonyítani tudják a konszolidált és kodifikált hagyomány meglétét, a származási területtel való elválaszthatatlan kapcsolatot, a megfelelő társadalmi-vállalkozói közeget és akik harmadik ellenőrző szervek által tanúsított, kiváló minőségi standardokat elérésére képesek.

Miért érdemes minőségjelöléssel rendelkező sajtot választani
• Mert a fogyasztók számára az Európai Unió országai élelmiszeripari örökségének részét képező tipikus, autentikus és minőségi termékek garanciáját kínálja.
• Mert hangsúlyozza a termelők értékét a hozzáadott érték létrehozása révén, mely a termelők számára is védelmet jelent, megóvja őket a hamisítványokkal, utánzásokkal és a tisztességtelen gyakorlattal szemben.
• Mert ösztönzik a területek, a helyi gazdaságok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari változatosság megtartását és fejlesztését.

DOP és IGP számokban* (nem tartalmazza a borokra, szeszes italokra és ízesített borokra vonatkozó adatokat)
2017-ban az Európai Unióban 622 DOP (OEM) és 716 IGP (OFJ) jelölésű termék van nyilvántartva.

certyfikat2en3certyfikat1en

Az európai országok között Olaszország rendelkezik a legnagyobb számú, eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel ellátott, az Európai Unió által elismert agroélelmiszeripari termékkel. Ez a nemzeti termelések kiváló minőségének további, de elsősorban az olasz agroélelmiszeripari termékek kiválósága és a származási terület közötti szoros kapcsolat bizonyítéka.
Olaszországban összesen 291 DOP és IGP termék van nyilvántartva (2017. április májusában frissített adat; nem tartalmazza a borokat és pálinkákat). Akárcsak az Európai Unió egészében, Olaszországban is számos agroélelmiszeripari termékre vonatkoznak (tejtermékek, húsok, szárnyasok, haltermékek, gyümölcs és zöldség, gabonafélék, tészta, olívabogyó és olívaolaj, fűszerek, méz, cukrászati termékek…):

166 DOP (OEM)

Példák: Parmigiano Reggiano, Asiago, Gorgonzola, Pecorino Toscano (Toszkán Juhsajt), Piave, Montasio, Prosciutto di Parma (Pármai Sonka), Prosciutto Toscano (Toszkán Sonka), Patata di Bologna (Bolognai Burgonya), Pistacchio verde di Bronte (Brontei zöld pisztácia), Arancia di Ribera (Riberai narancs), Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (Hagyományos Modenai Balzsamecet)...

125 IGP (OFJ)

Példák: Agnello di Sardegna (Szardíniai Bárány), Bresaola della Valtellina, Speck Alto Adige (Füstölt sonka), Arancia Rossa di Sicilia (Szicíliai Vérnarancs), Mela Rossa Cuneo (Cuneoi Piros Alma), Ciliegia di Vignola (Vignolai Cseresznye), Cipolla Rossa di Tropea (Tropeai Vörös hagyma), Limone di Siracusa (Siracusai Citrom), Nocciola del Piemonte (Piemontei Mogyoró), Pasta di Gragnano (Gragnanoi Tészta), Aceto Balsamico di Modena (Modenai Balzsamecet)...

Bővebb információért:

• dop-igp.eu/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/1
• ec.europa.eu/agriculture/quality/schemes/index_en.htm
• politicheagricole.it

×

Ez a weboldal cookie-kat használ az Adatvédelemi szabályzattal összhangban. A tárolás paramétereit és a cookie-khoz való hozzáférést a böngészőjében állíthatja be.