Négysajtos gratin dauphinois

(Négysajtos francia rakott burgonya)

Elkészítési idő: 50 perc
6-8 személyre

Hozzávalók:

1 1/2 evőkanál vaj, kockázva
1/2 gerezd fokhagyma
1/3 csésze reszelt mozzarella
1/3 csésze reszelt Asiago DOP sajt
1/3 csésze reszelt raclette vagy comté sajt
1 kg burgonya, hámozva, 2-3 mm vékonyságúra vágva
2 csésze tejszín
1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
4 babérlevél
1/4 csésze reszelt Parmigiano Reggiano DOP
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Helyezzük a tepsit a 230 fokra előmelegített sütőbe, a felső harmadra. Bőségesen kenjünk be vajjal egy serpenyőt és dörzsöljük be a fokhagymával. Keverjük össze a három sajtot, asiago, mozzarella és a raclette, egy edényben.
Melegítsük át a serpenyőt közepes hőfokon. Adjuk hozzá a burgonya felét és rendezzük el. Sózzuk meg és szórjuk rá a felkockázott vajat és a sajtkeverék felét, majd borsozzuk. Rendezzük a maradék burgonyát felülre, sózzuk, borsózzuk és öntsük rá a tejszínt, szerecsendiót és a babérleveleket. Főzzük lassú hőfokon 3 percig, majd szórjuk rá a maradék vajat.
Bőségesen vajazzunk ki egy sütőedényt és rendezzük el a burgonyákat villával (vagy ha a serpenyő nyele tűzálló, magában a serpenyőben is be lehet helyezni a sütőbe).
Szórjuk meg a burgonyákat parmezánnal és a maradék sajt keverékkel, süssük aranybarnára, kb 25 percig. Hagyjuk állni 5 percig tálalás előtt. Távolítsuk el a babérleveleket.

 

Receptek

×

Ez a weboldal cookie-kat használ az Adatvédelemi szabályzattal összhangban. A tárolás paramétereit és a cookie-khoz való hozzáférést a böngészőjében állíthatja be.